Czyszczenie szyby kominkowej
Każdy posiadacz kominka lubi się przy nim ogrzać i patrzeć na piękny ogień palący się wewnątrz. Czasem jednak nie jesteśmy w stanie cieszyć się przejrzystą wizją ognia, gdyż mamy zabrudzona szybę. W większości wkładów można utrzymać czystą szybę poprzez podniesienie temperatury spalania. Wtedy cząstki sadzy nie osadzają się na szybie a przynajmniej nie w dużych ilościach.
Zwiększa się wtedy temperatura do około 300 stopni. Zwiększa się również spalana ilość drewna, co nie jest zbyt ekonomiczne.
To, co osadza się na szybkie kominkowej nazwa się sadza (albo kopeć) i powstaje w wyniku niepełnego spalania produktów zawierających w swoim składzie znaczne ilości węgla. Sadza jest czarna, brzydka, tłusta i dość odporna na działanie wielu czynników chemicznych. Dlatego między innymi ważny jest dobór odpowiedniego preparatu, który pomoże ją usunąć z kominkowej szyby.
Jeśli szyba jest lekko zabrudzona możemy ją wyczyścić płynem do naczyń, takim który dobrze rozpuszcza tłuszcz. Niewielką ilość płynu (kilka kropel) wyciskamy na wilgotną ściereczkę (taką, która nie zarysuje szyby) i przecieramy szybę. Na końcu można spolerować szybę starymi gazetami.
Gdy jednak szyba jest bardziej zabrudzona – kupujemy specjalistyczny płyn do czyszczenia szyb kominkowych. Niewielkie ilości preparatu nanosimy na szybę (należy odczekać kilkanaście sekund), a później delikatnie zbieramy brud – miękką i ledwie wilgotną ściereczką lub gazetami.
Jest jeszcze jedna metoda stosowana od bardzo dawna - zimnym popiołem po wypaleniu drewna nacieramy zabrudzoną szybę i wilgotną szmatką usuwamy zabrudzenia.
Czyszczenie szyby kominkowej
Każdy posiadacz kominka lubi się przy nim ogrzać i patrzeć na piękny ogień palący się wewnątrz. Czasem jednak nie jesteśmy w stanie cieszyć się przejrzystą wizją ognia, gdyż mamy zabrudzona szybę. W większości wkładów można utrzymać czystą szybę poprzez podniesienie temperatury spalania. Wtedy cząstki sadzy nie osadzają się na szybie a przynajmniej nie w dużych ilościach.
Zwiększa się wtedy temperatura do około 300 stopni. Zwiększa się również spalana ilość drewna, co nie jest zbyt ekonomiczne.
To, co osadza się na szybkie kominkowej nazwa się sadza (albo kopeć) i powstaje w wyniku niepełnego spalania produktów zawierających w swoim składzie znaczne ilości węgla. Sadza jest czarna, brzydka, tłusta i dość odporna na działanie wielu czynników chemicznych. Dlatego między innymi ważny jest dobór odpowiedniego preparatu, który pomoże ją usunąć z kominkowej szyby.
Jeśli szyba jest lekko zabrudzona możemy ją wyczyścić płynem do naczyń, takim który dobrze rozpuszcza tłuszcz. Niewielką ilość płynu (kilka kropel) wyciskamy na wilgotną ściereczkę (taką, która nie zarysuje szyby) i przecieramy szybę. Na końcu można spolerować szybę starymi gazetami.
Gdy jednak szyba jest bardziej zabrudzona – kupujemy specjalistyczny płyn do czyszczenia szyb kominkowych. Niewielkie ilości preparatu nanosimy na szybę (należy odczekać kilkanaście sekund), a później delikatnie zbieramy brud – miękką i ledwie wilgotną ściereczką lub gazetami.
Jest jeszcze jedna metoda stosowana od bardzo dawna - zimnym popiołem po wypaleniu drewna nacieramy zabrudzoną szybę i wilgotną szmatką usuwamy zabrudzenia.