Coraz częściej do kuchni czy łazienki zamiast kamienia naturalnego klienci wybierają konglomerat kwarcowy. I bardzo słusznie, gdyż świetnie się on nadaje na blaty kuchenne i łazienkowe. Konglomerat ma wiele zaskakujących i istotnych zalet. Przede wszystkim konglomerat to materiał bardziej odpornym na uszkodzenia niż marmur. Ma on mniejszy stopień radiacji i posiada własności bakteriobójcze.
Imponująca jest również paleta kolorystyczna, którą można dopasować do każdego nawet najbardziej wymagającego projektu kuchni, czy łazienki.
Konglomerat kwarcytowy wykonany jest w 93 % z mielonego naturalnego kwarcu i około 7 % z żywicy epoksydowej wraz z pigmentami, które nadają mu oryginalna kolorystykę.
Kwarce posiadają dużą odporność na ścieranie i nasiąkanie. Jest odporny na wino, sok z cytryny, ocet, itp.
Pomimo wysokiej odporności należy jednak uważać na zbyt duży nacisk zwłaszcza na krawędziach blatu. Konglomeraty nie są odporne na działanie bardzo wysokich temperatur. Nie należy bezpośrednio na blatach stawiać gorących naczyń.
Konserwacja konglomeratu jest prosta. Do czyszczenia używajmy delikatnych gąbek, ściereczek. Unikajmy ostrych narzędzi oraz żrących substancji chemicznych.